-The new GF- Fun~

Assalamu’alaikum ^_^

Asif sebab entry on GF ni lambat, asyik tertangguh je~

I bet y’all must’ve forgotten ’bout this topic—the agenda~ So, bleh la rujuk sini, or sini, or sini, or sini hehe untuk refresh skit.

So, this time, macam tajuk dia, I’d like to share my thoughts and what I’ve learned on FUN. \(^_^)/

Waa~ the first thing that comes into mind is having fun with close friends and family.

Playing games, going to parties, loads of laughing, forgetting your work, and above all, enjoying life. Right?

But what does having fun got to do with your mind being controlled?

Duh~ If we don’t have fun, then our lives will get boooring~

Typical answer, kan?

So how are we ‘really’ supposed to have fun???

The answer is simple.

But before I tell you how, this is what I think of fun and their agenda.

First, bosan sangat ke hidup ni?

There’s sooooo many things you can do! You can go help your parents, brothers and sisters, firends or help those in need. You could go and pray, then read the Qur’an and its meaning. You could go and read books, or watch documentary videos, anything to increase your knowledge. Okay, it does sound boring, but really? Would you rather choose the darkness over light? Or fire over water?

Fun, from their point of view, is something related to booze (wine, liquor, alcohol, anything related), music, games—PSP, nintendo, Xbox, Wii, solitaire, monopoly, anything, as long as it’s a game— parties, discos, balls, basically anything related to you ‘wasting’ your time so that you can enjoy, forget your troubles, and make you neglect your duties.

Dalam bm, fun is apa-apa yang melalaikan kita. Indirectly, and slowly, we forget our responsibilities and we tend to delay them. In Islam, it isn’t not allowed, but it’s something that you should avoid.

They invented all these things to do for fun because they want us to forget our duties as a muslim.

Tapi saya solat!

But do you pray on time? After the azan, do you immediately pray? Or do you finish the things that you were doing first? Kalau time tu tengah makan, pastu azan dilaungkan, kita buat apa dulu? Habiskan makan dulu ke, terus pegi amik wudu’ n solat, pastu baru sambung makan? Mana yang kita buat? This is me reminding myself too, sebab saya pun tak macam tu, tapi dalam proses baiki diri sendiri.

So nilah trick deme… Nak kita lupa, walaupun sesaat, tanggungjawab kita pada diri sendiri, pada orang lain, n terutamanya agama.

Tapi kalau dalam kelas macam mana?

Samalah konsep dia. Memang kalau dalam kelas takde kaitan pun dengan having fun, tapi usaha diorang nak suruh kita lupa tanggungjawab tu sama kan? Sedangkan mana lagi penting?

Kita nak seronok n suka-suki kat dunia ke, nak seronok n enjoy life kita kat akhirat nanti, yang memang kekal?

Hmm…

So, kalau duk main game je memanjang, lagi-lagi yang memang hantu game macam saya dulu, ada tak terdetik untuk kita stop or pause game tu sekejap semata-mata nak solat? Ni mak panggil pun, berapa kali “sekejap!” la korang nak bagi… Kadang-kadang ada kot, terdetik nak pause, kena solat nih, tapi kita terus buat ke? Tarikan nak sambung game tu lagi kuat kan? Solat pun laju gila, sebab? Sebab nak abiskan game tu, kan?

Cuba fikir jap…

Kita sanggup habis duit, habis kan masa berjam-jam untuk games, untuk parties, untuk baju, untuk fashion, untuk kecantkan diri, baik laki atau perempuan, kadang-kadang sampai beraus-ratus ringgit/dollar/pound/yen/riyal ape-apelah, semata-mata untuk puaskan hati kita. Tapi berapa banyak kita spend duit untuk anak yatim, untuk fakir miskin, untuk derma kat masjid? Berapa jam kita spend untuk sujud pada Yang Maha Esa? Berapa lama kita spend masa kita dalam sehari, hari nilah katekan, berapa lama kita luangkan masa kita untuk baca Qur’an? Sedangkan kalau baca komik sampai 3, 4 pagipun boleh.

Allah dah cakap dah,

Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu-daya.
[3: 185]
Tapi kamu memilih kehidupan duniawi. Sedangkan kehidupan
Akhirat adalah lebih baik dan lebih kekal. —[87: 16,17]

Hmm… Kiranya tak bleh nak enjoy langsung la nih?

Bukan la sampai tahap tak bleh enjoy langusng. Boleh tu boleh, tapi kan Islam ajar kita bersederhana. Cukupla kalau main sekejap, tak perlu pun main sampai bengkak-bengkak mata, or pegi keluar malam-malam, lepas subuh baru nak balik. Tak elok pun. Untuk mind kita, untuk hati, mata, semualah. Take in small amounts, is enough. Lagi pun, banyak lagi cara lain korang nak have fun.

Apa gunanya Allah ciptakan binatang, langit-langit, bintang-bintang, sungai, pokok-pokok n tumbuhan kalau kita tak guna? Orang zaman dulu boleh je hidup bahagia, aman damai, n takde pun dengar diorang mengeluh hidup ni bosan. There’s sooo many things you can do, so please, don’t let them take over your minds. There’s so much more to life than you think.

And, kalau ada problem, perlu ke lepaskan tension kat benda-benda cam roller coaster ke, karaoke ke, kat arked ke… Allah dah kata kan, kalau ada problem, seek Him. Sebab Dia je yang mampu tolong kita, n Dialah yang paling faham n paling tahu apa yang baik n buruk untuk kita. Kalau kita enjoy macam mana sekalipun, kalau Allah tak bagi hati kita tenang, tak dapat gak~ Kan?

Fikir-fikrkanlah ye…

Hmm…

Huu~Lama sangat simpan, sorryla bebelan yang panjang berjela. hehe~

To be continued, insyaAllah.~

Advertisements

2 thoughts on “-The new GF- Fun~

  1. Pingback: Islam Tak Mengajarkan Kekerasan | RayNet Blog

  2. Pingback: Adakah Kekerasan Berdasarkan Agama ? | RayNet Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s