~Membebel-bebel~haih~

Assalamu’alaikum n salam sejahtera semua..

Dah balik rumah ni, susah sket nak update blog huuu…

Tapi alhamdulillah, hari ni leh kongsi sikit.

Orang pempuan ni suke membebel~

Bukannye suka, tapi memang fitrah dia sebab kitorang ni memang banyak cakap.

Lagi-lagi bila ade benda yang kita tak puas hati.

Tol tak?

Haha.. tapi laki pun same je..

Anyway~ Nak membebel pun adela time-time nye.. Ade mase kita dielakkan or dilarang membebel supaya tak merosakkan hubungan.

So, when is ‘membebel’ dilarang?

1. Ketika orang tu baru bangun tido.

Yela, bangun-bangun je dh kena dengar orang bebel. Baru je nak happy2 tapi pagi-pagi lagi dah kena marah.. Manalah tak rosak mood, kan?

2. Before nak tido.

Orang tu dah penat, baru je nak tido, nak hilangkan penat, biarlah dia nak rehat. Kalau ade keje yang dia tak siapkan lagi (sbb tu kita bebel kt dia), biar jela.. Mane tau, kot lepas dia bangun tido nanti baru dia nak buat. Bukan kita je yang letih, dia pun letih gak. Same-same letih. So, g lah tido~

3. Before nak pegi kerja or kelas.

Mane tau, kan, kot2 orang tu ade keje yang dia tak siap lagi ke, so dalam kepala dah serabut pikir pasal keje, nak think about you membebel, serabut tau~ huuu.. N think about it, if it was to your husband or to your wife, or even to your kids, you membebel, tak ke diorang terasa hati. N benda ni tak secara langsung akan buat dia mengadu kat kawan2 or family members yang lain. Sometimes it’ll affect the relationship you have with your partner or/and your kids, n sometimes, even your friends! So please, don’t do it.

4. Bila orang tu baru balik kerja.

Kesian dia, penat2 lari sane, lari sini wat keje. Bukan utk diri dia je, tapi untuk kita gak. Untuk family gak. N kalau dia tu anak, tak kesian ke dia dah penat g sekolah. Belajar dari pagi sampai petang, bawak beg berat2 dengan buku teks tebal2. Ingat balik rumah bleh la rehat, kan? Aleh2 tak.. Nanti siyes, dia terasa. Lagila dia taknak dengar cakap kita n lagila dia marah kat kita…

5. Time makan.

Haa, ni pun same je. Elakkan bebel time makan. Hilang selera nak makan. Lagi pun tak elok cakap benda tak baik or marah2 depan rezeki…

6. Time nak pegi jalan-jalan or nak drive.

Number one, you’ll rosakkan mood depa nak g jalan-jalan. N number two, kalau orang tu tengah drive or kita seniri yang tengah drive, kita tak fokus kat jalan. N bila kita tengah drive dlm keadaan marah, sedih, full of emotions, it’s dangerous. You could get into an accident. So, klau bleh, please elakkan time-time camni..

7. Time rehat.

Rasenye ni same je cam before nak tido. Orang tu tengah rehatkan diri dia. Tengah relax, rehatkan mind n the body. Kalau kita bebel time ni, n suruh dia wat keje dalam keadaan memaksa, you’ll just end up fighting. Mula lah marah-marah, wat keje tak ikhlas, terasa hati etc… Don’t worry, bila dia dah ready nak wat keje tu, nanti dia watla~ sabar…

8. Time honeymoon.

No komen, sebab tak kawen lagi. Tapi leh faham kot. Yela, orang tu nak rehat, nak enjoy n taknak pkir pasal keje or probs lain, so jangan la wat dia fikirkan semua tu~ rosakkan hubungan je..

9. Time orang tu sakit.

Haaa… Yang ni rasenye penting. Orang tu tengah sakit n mengharapkan kita tolong dia. Give them attention n all that. Kalau kita bebel time ni, pasal tak dengar kate ke, tak jage kebersihan ke, tak makan ubat ke, let it be. Tunggu la bile dia dah baik nanti. Dia dah sakit, benda nak jadi. Dia nak kasih sayang, bukan bebelan. So, please consider.

Treat others as you wish they do unto you. Kat sini bukan saya nak kate kita tak leh nak bebel langsung. Boleh, tapi bertempat la. Buatlah time dia ready untuk dengar, time dia tengah mendengar. Klau tak, kita cakap, masuk telinga kanan, kuar telinga kiri. Membebel ni slalunye untuk menegur, or melepaskan rase tak puas ati. So, fikir2kanlah. Kita nak dia berubah or dengar cerita kite in a good relationship ke…. Kita nak dia dengar cakap kita tapi dalam keadaan relationship yang tak elok? N at the same time benda ni pun ajar kita bersabar supaya tak cepat sangat nak naik angin, n supaya kita jaga mulut kita. Tapi klau orang tu memang tak dengar kate, huuu tu tak leh nak wat ape.. Sabar jelah, tapi bleh bebel. InsyaAllah klau elakkan 9 time kat atas tu, we can protect our relationship.

Wallahu’alam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s