Archives

Cuba..

satu kesilapan yang sangat besar apabila kita mendapat kerja, diberi pangkat tetapi kita memasukkan hal-hal peribadi di dalam kerja… apabila dilantik maka kita mesti pandai membahagikan kerja dan urusan peribadi, tanggungjawab dan perasaan hati..

Apabila menerima amanah kena teruskan sampai matlamat terakhir, Continue reading

Advertisements

2012.3.26

“Kurang rasalah. Kalau tambah tomato lagi sedap.”

“Kenapa tak letak bunga warna merah? Lawa sikit.”

“Kenapa dia tak uruskan awal-awal?”

Manusia. Ada sahaja perkara yang kurang. Tidak pernah merasa puas, dan tidak juga pernah bersyukur dengan apa yang ada.

Sejak kebelakangan ni, walaupun tengah cuti, sibuk sangat dengan program komuniti dan program tahunan, sampai tak sempat nak manjakan diri. Dulu sibuk dengan program sebab jadi peserta, tapi bila diri sendiri terlibat dalam gerak kerja dan pengurusan, terasa beratnya tanggungjawab tu. Banyaknya benda yang nak difikirkan. Continue reading

26 Ramadhan 1432H

Alhamdulillah, yesterday I was given the chance to have iftar with my Japanese friend. She embraced Islam through marriage, and is blessed with 5 beautiful and brilliant girls.

image

~Home-made burgers ^_^~

Yesterday I learned a lot from them. Though they have difficulties in learning about Islam, because there’s nobody here to teach them, their will to learn about Islam is very strong. And subhanallah, my friend said, Ramadhan is truly a beautiful and mysterious month. During this month she learned a lot about the Qur’an through animals, nature, friends and families.

She said, you can really see the difference in people’s actions when they follow Islam 100%, when they follow 48%, and when they don’t follow at all. The same goes for animals and plants. Everything in this world is a Muslim. Their actions are so perfect, and follow His orders beautifully. But humans?

I’m not trying to dishonor her or anyone, but I was Continue reading

~Membebel-bebel~haih~

Assalamu’alaikum n salam sejahtera semua..

Dah balik rumah ni, susah sket nak update blog huuu…

Tapi alhamdulillah, hari ni leh kongsi sikit.

Orang pempuan ni suke membebel~

Bukannye suka, tapi memang fitrah dia sebab kitorang ni memang banyak cakap.

Lagi-lagi bila ade benda yang kita tak puas hati.

Tol tak?

Haha.. tapi laki pun same je..

Anyway~ Nak membebel pun adela time-time nye.. Ade mase kita dielakkan or dilarang membebel supaya tak merosakkan hubungan.

So, when is ‘membebel’ dilarang?

Continue reading

Muslims=Terrorists???

Assalamu’alaikum n salam sejahtera 🙂

Rasa macam dah lama sangat tak share something, so ingat nak share topik ni.

Syiar Islam.

~~~~~~~

Kalau kita tengok berita or dengar radio le ni, mesti kita dengar Islam ni bahaya. Orang Islam ni suka berjihad, n bila orang Islam berjihad, it’s dangerous sebab nanti ada keganasan n so on.

Macam BBC pernah sebut, “Not all terrorists are muslims, but ALL muslims are terrorsits”.

Hmm, bengang tak bila dengar ayat tu? I don’t know bout y’all, but I know I was pissed. Tapi bila fikir-fikir balik, there must be a reason why they said that, kan?

So sebenarnya, apa syiar Islam yang we, as a muslim, should potray?

Continue reading

Penat oo pindah~

Alhamdulillah, I can cross out 1 of the things from my to-do list.

It’s 3:14 am now, but I can’t sleep (not that I haven’t tried to). I keep thinking of the things that I need to do.

Take note, to those still living with your parents, be grateful. You don’t know the hardships they’ve been through.

They have to tend to your needs, to your brothers and sisters, to themselves, to the car, the groceries, their work, their friends, your friends, their family, the house and sooo much more.

Who says finding a house n renting one is easy???

Oooo you have nooo idea =_=”

Continue reading

-The new GF- Fun~

Assalamu’alaikum ^_^

Asif sebab entry on GF ni lambat, asyik tertangguh je~

I bet y’all must’ve forgotten ’bout this topic—the agenda~ So, bleh la rujuk sini, or sini, or sini, or sini hehe untuk refresh skit.

So, this time, macam tajuk dia, I’d like to share my thoughts and what I’ve learned on FUN. \(^_^)/

Waa~ the first thing that comes into mind is having fun with close friends and family.

Playing games, going to parties, loads of laughing, forgetting your work, and above all, enjoying life. Right?

But what does having fun got to do with your mind being controlled?

Duh~ If we don’t have fun, then our lives will get boooring~

Typical answer, kan?

So how are we ‘really’ supposed to have fun???

Continue reading