Archives

Hmm…

Dengan nama Allah Yang Pengasih dan Maha Penyayang.

Assalamu’alaikum…

2 hari dah saya tak hadap computer. 2 hari jgak saya terputus hubungan dengan dunia luar. 2 hari jgaklah saya tak call family. 2 hari jgaklah saya tak tengok news. 2 hari dah saya tak duduk rumah. 2 hari dah saya tak makan nasi—nasi jepun la~

Hmm… Dalam pada tu timbul macam-macam emosi.

Seronok, sedih, rindu, letih, lost… Tak terkata. Nak cakap pun, tak terkata, ni kan lagi kalau tulis…

Nape? Ada prob ke? Are you ok?

Takdelah… Tak de masalah pun…

Continue reading

Advertisements

From 1 to 2~Matang ke kita???

I was browsing through my old photos and look what I found~ 🙂

baju batch gen13 ^_^v

Macam tertanya-tanya plak, what are they doing now?

I know ada yang dah jadi isteri orang, ada yang dah buat praktikal, ada yang dah sewa rumah sendiri ulang-alik kerja—siap drive keta sendiri plak tu, ada plak yang tengah exam lagi—tengah sibuk belajar. 本当かどうか、分からない (hontou ka dou ka, wakaranai—betul ke tak, tak tau) sebab tu semua dengar dari mulut orang lain, so tak tahu kesahihannya. Pape pun, macam tak sangka kan, dah besar dah kita ni. Apa orang kata? Dah matured? haha…

Adakah dengan meningkatnya usia, kita akan lagi jadi matang? Bak kata kawan saya, tak tuan-tuan dan puan-puan. Tidak sama sekali.

Tapi, matang tu apa sebenarnya? Macam mana nak tau kita dah matang?

Continue reading

Kita ni adil ke?

Bismillahirrahmanirrahim…

Saya ingat nak share satu ayat lah~ I guess it’s kinda important, not just for me, but for everyone.

You know how people usually say, “Don’t judge a person on what he did but, judge him base on his teachings”?

Well, to me, benda ni sangat betul. Kita tak boleh nak tengok orang tu or judge them sebab benda-benda yang mereka buat or dah buat. Sebaliknya, kita patut dengar teguran, nasihat atau perkara baik yang dia sampaikan. Tapi, sebagai seorang muslim, kita tak boleh nak follow ‘teori’ ni 100%. And I guess it goes for non-muslims too.

Sebab Continue reading

-The new GF- Fashion~

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah…

Saya bersyukur sebab dapat jgak saya tulis sikit hari ni. Maklumlah, nama pun pelajar, tak sah kalau tak sibuk~

Hari tu saya cerita pasal salah satu dari 3F kan? So, hari ni ingat nak sambung lagi  satu F— fashion.

Cuba kita pkir jap. Macam mana pemakaian or fashion baju-baju sekarang? Okayla, bukan sekarang je, tapi gaya fesyen zaman 70-an, 80-an… Macam mana? What is the first thing that comes into mind?

Tak tahulah orang lain, tapi saya terbayang baju-baju yang tak cukup kain, baju macam sarung nangka, jarang, men’capub’… Hmm… Apa lagi?

Bagi orang bukan  Islam, it’s up to you guys, I mean you’re all allowed to wear anything you like. But, scientifically, Continue reading

-The new GF- 3Fs~

Subhanallah, Maha Suci Allah, Alhamdulillah…

Allah je yang tau betapa tak keruannya hati ni, tapi terpaksa kuatkan n tabahkan hati jugak… I’m scared, but I’m happy, but I’m angry, but I’m sad—so many things in my mind sampai tak tau nak luahkan apa. Sebagai selingan, let’s make du’a for our muslim brothers and sisters who are fighting for Islam. Semoga mereka diberikan kekuatan dan perlindungan untuk terus menegakkan Islam.  Amin ya Rabb al-‘Alamin…

______________________________________________________

Okay, huuu, let’s start… Bismillahirrahmanirrahim…

In my older posts, I said we are the victims… We are the victims of this agenda. But exactly how do they manipulate our minds?

It’s easy—I’ve said it many times, they manipulate our minds by taking away the ‘Islam’ in us. Diorang mereka benda-benda yang boleh melalaikan hidup orang-orang muslim disamping membiarkan the non-muslims dalam kegelapan—tanpa Nur Allah.

They use the 3F and 5S to conquer our minds~

3F? Ape tu???

Hmmm….

Continue reading

-The new GF- the Agenda~

Alhamdulillah, ade jgak masa nak sambung sikit hari ni… Ingatkan takde-maklumlah, sibuk sikit, nak prepare untuk next week’s battle~

So~ Where were we?

Hmm, kalau tak silap, my last question was, “What’s their agenda?”… kan?

Macam mantap je kan—agenda—wow~

But before that, nak recap balik GF ni ape. Senang kata, it’s an istilah yang membawa maksud indoktrinasi pemikiran atau serangan pemikiran atau brain wash yang dilakukan oleh musuh-musuh Islam terhadap orang-orang Islam.

Tindakan ini dirancang secara mantap lagi efisien dan bersistematik so that mind-set orang Islam ni dapat dikuasai dengan menjauhkan the true meaning of Islam, tanpa menyuruh orang-orang Islam keluar dari Islam— murtad.

Agenda diorang senang je, nak jauhkan orang Islam dari fahaman Islam yang sebenar.

Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). [61:8]

So apakah Nur (cahaya) Allah tu?

Continue reading